5 millió forintig ÁFA-visszatérítési támogatást ad az állam 2500 településen

  • Az ÁFA-visszatérítési támogatást vidéki építkezések költségéhez kapcsolódóan lehet igényelni 2020. január 1-től 2022. június 30-ig a Magyar Közlöny-ben megjelent módisítások alapján. A támogatás napelemes rendszerek telepítése esetén is igénybevehető.
  • Az általános forgalmi adó visszatérítését 27% ÁFA-tartalmú munkálatok, anyagbeszerzések esetén lehet igényelni.
  • A korszerűsítés kategórián belül lehetőség van napelemes rendszer telepítésének az árából is visszaigényelni az ÁFÁ-t. Így akár többszázezer forintot is spórolhat

Mennyi ÁFÁ-t lehet visszaigényelni, és milyen munkálatok számláit lehet benyújtani?

  • Az adó-visszatérítési támogatás összege a bővítés, korszerűsítés, megvásárolt anyagok és igénybevett szolgáltatások benyújtott számláin feltüntetett általános forgalmi adó összege, de legfeljebb 5 millió forint. Megvásárolt ingatlanok ÁFA tartalmát is vissza lehet igényelni, de mivel az ingatlanárusítók nagy része magánszemély, nagyon ritka eset, hogy valaki ÁFÁ-s számlával rendelkezzen egy telek, vagy épület megvásárlásáról.
  • A támogatás kizárólag a 27% ÁFA tartalmú számlák esetén vehető igénybe, az 5% ÁFÁ-t tartalmazó tételek nem vehetőek figyelembe.
  • Mivel a napelemes rendszer telepítése a megújuló energiák alkalmazása kategórián belül korszerűsítésnek számít, így a teljes napelemes rendszer árából is visszaigényelhető a 27% ÁFA.

Hol lehet igénybe venni az új adó-visszatérítési támogatást?

Azokon a preferált kistelepüléseken lesz érvényes a támogatás, amelyekre a falusi CSOK támogatás is felvehető (5000 lélekszám alattiak, és lakosságuk 2003 és 2018 között csökkent – ITT található a települések listája, majdnem 2500 támogatott település van).

Kik vehetik igénybe a támogatást?

A támogatást falusi csokot igénybevevők igényelhetik elsősorban, de öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek is igényelhetik, és még a társadalombiztosítási igazolásukat sem kell benyújtaniuk.

Hogyan kell benyújtani a támogatási kérelmet?

A támogatási kérelmet egy alkalommal lehet benyújtani 2018 január 1-nél nem régebbi és 2022. június 30-nál nem újabb számlákkal.