Napelemes rendszerek állami támogatással

Napelemes rendszer részletfizetésre, állami támogatással

Hatalmas népszerűségnek örvend az idén februárban megnyitott, 0%-os kamatozású hitelkeret, amelyet családi házak, társasházak energetikai korszerűsítésére és megújuló energiaforrások alkalmazásának finanszírozására hoztak létre. A konstrukció lényege, hogy a pályázati támogatást kamattámogatás formájában kaphatja meg a pályázó. Tehát a hitel kamatait és – az egyéb esetekben igen jelentős – kezdeti költségeket, nem az igénylőnek kell megfizetnie. Továbbá a piaci hiteleknél sokkal kedvezőbb feltételekkel valósíthatja meg energetikai beruházásait.

Az MFB által nyújtott kedvezményes hitel már számos banknál és takarékszövetkezetnél elérhető országszerte. Rendkívül kedvező költségekkel igényelhet magánszemély maximum 10 millió Ft-ot vagy társasház maximum 7 millió Ft-ot, akár 20 éves futamidőre 10%-os önerő megfizetése mellett.

Amennyiben igénybe szeretne venni kedvező állami támogatást, úgy keressen minket bizalommal.

Mit jelent az, hogy „hálózatra visszatápláló” napelemes rendszer?

A háztartási eszközeink működtetéséhez szükséges elektromos energiát alapesetben az áramszolgáltatótól vásároljuk. Hogyan változik ez, ha napelemes rendszert telepítünk a házunkra? Kézenfekvő, hogy azt gondoljuk, hogy ezután a napelemek látnak majd el bennünket árammal és így függetlenedünk a szolgáltatótól, nem kell többet fizetnünk villanyszámlát. Ez igaz – részben. Az az állítás mindenképpen helytálló, hogy egy megfelelően méretezett rendszer esetén nem kell többet villanyszámlára költenünk (legfeljebb pár száz forint alapdíjat évente). A teljes függetlenedés a szolgáltatótól azonban csak szigetüzemű rendszernél lehetséges, de ilyen rendszert – a lényegesen magasabb ára miatt – csak olyan helyekre szoktunk ajánlani, ahol nincs vezetékes villany. Kézenfekvőbb megoldás, hogy továbbra is használjuk az áramszolgáltatói hálózatot. Egyfelől arra, hogy visszatápláljuk a napelemeink által megtermelt, de el nem fogyasztott felesleget, másfelől arra, hogy a hálózatból pótoljuk azt a mennyiséget, amire a pillanatnyi termelésünkön felül (ami lehet nulla is – például este) szükségünk van. Ha a rendszert jól méretezte a tervező, akkor ez a két mennyiség – melyek méréséről egy “ad-vesz” mérőóra gondoskodik – éves szinten kiegyenlíti egymást. A hálózatba visszatáplált túltermelésünk lesz tehát a fedezete annak a fogyasztásnak, amiért egyébként fizetnünk kellene. A mai magyarországi jogszabályok alapján háztartási méretű kiserőmű esetén az éves szaldóelszámolás biztosítja erre a lehetőséget.